Απόσπασμα ομιλίας στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, Παραγωγής και Εμπορίου και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Απόσπασμα ομιλίας στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης,  Παραγωγής και Εμπορίου και  Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

«Κύριε Υπουργέ, έχω την εντύπωση ότι μια και μιλάμε για δημοκρατία, τα άλλα δημοκρατικά κράτη, τα οποία έχουν εκφέρει άποψη σίγουρα δεν επεξεργάστηκαν στα κοινοβούλιά τους για πέντε λεπτά αυτό το πόνημα. Πολλώ δε μάλλον όταν εμείς έχουμε την δίοδο, την προσπέλαση και, αν θέλετε, την είσοδο των λαθρομεταναστών. Εγώ τους λέω «λαθρομετανάστες» μέχρι να αποδειχθεί ότι είναι ή οικονομικοί μετανάστες ή άνθρωποι που πράγματι έχουν ανάγκη και έρχονται από χώρες που είναι σε εμπόλεμη κατάσταση και πράγματι αυτοί πρέπει να απολαύσουν μια άλλη μεταχείριση. 


Ωστόσο, λοιπόν, θα καταθέσω έναν προβληματισμό γενικότερα για αυτό που σας λέω, αλλά και κάτι περισσότερο. Διαβάζω εδώ και σημειώνω για «εξωτερικά σύνορα» και μάλιστα δύο φορές είπατε ότι αυτά τα σύνορα κυριάρχως, τα κυρίαρχα κράτη καθορίζουν. Σας ερωτώ σαν Έλληνα Υπουργό: Εσείς ξέρετε ποια είναι τα σύνορα της Ελλάδος; Έπρεπε ή δεν έπρεπε να είναι ο Υπουργός Εξωτερικών εδώ να μας διαβεβαιώσει για ποιο λόγο το μόνο κράτος που ντροπιαστικά δεν τολμά να κάνει τα σύνορα του 12 ναυτικά μίλια, είναι μόνον αυτό το κράτος, όταν ακόμα και το Μπαγκλαντές έχει δώδεκα ναυτικά μίλια εξωτερικά σύνορα; Και δεν μιλάω για την ιδιάζουσα περίπτωση από που κατάγεστε, στο νησί σας ή για το νησί της Λέσβου. Μιλάω για το νησί της Ζακύνθου, που είναι ο κ. Κοντονής. 

Υπάρχει άλλο κράτος, το οποίο ατόλμως, ντροπιαστικά, δειλώς, δεν είναι σε θέση να καθορίσει κυριάρχως τα εξωτερικά του σύνορα και ενώ μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τέτοιες περιπτώσεις και να βάλουμε την Ευρώπη να έρθει να κάτσει στο ίδιο τραπέζι, να μας πει για ποιο λόγο εμείς τρέμοντες το «casus belli» των Τούρκων δεν τολμούμε να κάνουμε την Κέρκυρα δώδεκα ναυτικά μίλια και μιλάμε τώρα για εξωτερικά σύνορα και να κάτσουμε να συμφωνήσουμε με τέτοιου είδους κανονισμούς όταν μας χλευάζουν οι Τούρκοι και όταν οι Τούρκοι έχουν δώδεκα ναυτικά μίλια στον Εύξεινο Πόντο; Ντροπή. Είναι ντροπή για τη δημοκρατία. Και μιλάμε για δημοκρατία; Ποια δημοκρατία; Μια ντροπιαστική ατολμία της τελευταίας μετά τον πόλεμο κατάστασης, μόνο και μόνο επειδή οι Τούρκοι έχουν αυτά που έχουν και προσδοκούν –και καλά κάνουν- και εμείς δεχόμαστε αυτά που λένε οι Τούρκοι;…..Καλά κάνουν γιατί το ανεχόμαστε. 

Ένα άλλο: «Επαναπροώθηση». Τι σημαίνει «επαναπροώθηση»; Έχει εξευτελιστεί η παρουσία μας, ναι ή όχι; Έχει εξευτελιστεί η θέση μας, ναι ή όχι; Μπορείτε κάλλιστα με ένα τηλέφωνο να μάθετε πόσοι επαναπροωθούνται. Ουδείς. Και κάτι άλλο: Έχετε μάθει πόσοι επιστρέφονται, πόσοι πάνε στις πατρίδες τους; 

Και κάτι άλλο, σας παρακαλώ, επειδή έχω κάνει ερώτηση στον Υπουργό Δημόσιας τάξης και τον ρώτησα «πόσοι είναι οι παράνομοι ή οι παρανόμως εισερχόμενοι στη χώρα μας και πόσοι είναι οι παρανόμως διαβιούντες στη χώρα μας;». Ξέρετε τι μου απάντησε, κύριε Υπουργέ; «Δεν γνωρίζω». Κανένας δεν ξέρει αυτή τη στιγμή πόσοι είναι αυτοί που μένουν σε αυτή εδώ τη δύσμοιρη χώρα, επισήμως. Ουδείς. Κανένας. Έχω απάντηση του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως και Προστασίας του Πολίτη. Απαντά το Υπουργείο, κ. συνάδελφε και λέει: δεν γνωρίζω. Θα σας στείλω την απάντηση. 

Μιλάμε για την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και για το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή, κύριε Υπουργέ, είναι ευκαιρία να διορθώσουμε αυτά που κάποιοι επίορκοι πολιτικοί σε σημαντικές θέσεις – ο επίορκος Σημίτης και ο επίορκος Παπανδρέου- οι οποίοι υπέγραψαν το Δουβλίνο 2 και έφεραν αυτή την Ελλάδα σε αυτή την κατάντια. Σας δίνετε η ευκαιρία, διότι είστε ικανός, να το χρησιμοποιήσετε για να διορθώσουμε ό,τι κακώς έχει γίνει και η πατρίδα μας έχει γίνει ένας «απόπατος». Και όχι μόνο αυτό, δεν μπορούμε να αμυνθούμε διότι πράγματι υπάρχουν κρούσματα ψώρας. Ξέρετε ότι έχουμε κρούσματα ψώρας στις φυλακές του Κορυδαλλού; Ξέρετε πόσο σημαντικό θέμα είναι αυτό; Πήγα προχθές να δικάσω στη Μυτιλήνη και τους λυπήθηκε η ψυχή μου, αλλά περισσότερο λυπάμαι την πατρίδα μας και τη δική μας κατάντια και το μέλλον των παιδιών μας. 

Λέμε λοιπόν, αυτή τη στιγμή, μιας και μας δίνετε αυτή η ευκαιρία, γιατί δεν παίρνετε τις αντιδράσεις και τις επιφυλάξεις της Γαλλίας για παράδειγμα ή της Ισπανίας. Λέει εδώ: Η Ισπανία χαρακτήρισε την πρόταση ως πολυσύνθετο και περίπλοκο νομοθετικό κείμενο και εξέφρασε ανησυχία πιθανών δικαστικών επιπτώσεων αντίθετων με το διεθνές δίκαιο. Η Γαλλία εξέφρασε προβληματισμό για την δεσμευτικότητα της πρότασης και τη νομική συνάφεια της και τις απαιτήσεις διεθνούς νομοθεσίας. Αυτά δεν έπρεπε να τα δώσετε σε μας εδώ, που λέμε ότι είμαστε βουλευτές, για να λάβουμε γνώση και να σας βοηθήσουμε αφού τα είχαμε επεξεργαστεί. Αυτή τη στιγμή δε γνωρίζουμε τη θέση αυτών των κρατών, τα οποία είναι κράτη με προσωπικότητα, δεν είναι κράτη «δευτεράντζες» ούτε «τριτάντζες» για να δέχονται επιταγές, επιβολές και επιβουλές. Στο Ελληνικό Κοινοβούλιο καταγγέλλω ότι δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε 12 ναυτικά μίλια - μιλάω για τους πατριώτες, για αυτούς που σέβονται το Ελληνικό Κοινοβούλιο- δεν τολμούμε να κάνουμε 12 ναυτικά μίλια ούτε στη Θάσο, όπου δεν επηρεάζουν τα 12 ναυτικά μίλια τα χερσαία νερά, αυτά που έχουν όσον αφορά δείγμα τη Χίο. Είναι άλλο καθεστώς. Και δεν τολμούμε να κάνουμε 12 ναυτικά μίλια στην Κέρκυρα, στη Ζάκυνθο, στην Κεφαλονιά, στην Πελοπόννησο, στη Δυτική Ελλάδα. Ποιος είναι ο λόγος που εκεί δεν μπορούμε να κάνουμε 12 ναυτικά μίλια; 

Σε σχέση με τις δημοσιονομικές επιπτώσεις κ.Υπουργέ. Αυτό που είπε ο κ. Καραγεωργόπουλος : «Παράλληλα σημειώνεται ότι ο οργανισμός Frontex συντονίζει και χρηματοδοτεί από το έτος 2007 στην Ελλάδα την επιχείρηση «Ποσειδών - θαλάσσια σύνορα» με τη συμμετοχή επιχειρησιακών μέσων κ.λπ. και στόχο την προστασία των ….κρατών». Έχω μιλήσει με τον πρώην διοικητή στην Ορεστιάδα. O Frontex τι κάνει; Με το που έρχονται πέφτουν στην αγκαλιά του Frontex, διότι εκεί εξασφαλίζουν τη ζωή τους, καλά κάνουν. Ο Frontex καταμετρά, αριθμεί και παίρνει ό,τι παίρνει, διότι αυτή τη στιγμή όλοι όταν φθάνουν εκεί πετούν τις ταυτότητές τους και όλοι δηλώνουν ότι είναι από κράτη σε εμπόλεμη κατάσταση. Συμβουλευμένοι από κάποιες περίεργες, ύποπτες ΜΚΟ κάνουν αμέσως αίτηση χορηγήσεως ασύλου. Εάν με οποιοδήποτε τρόπο φύγουν και πάνε στην Ευρώπη και εκεί τους συλλάβουν, όταν διαπιστώσουν ότι ήδη έχουν κάνει - σύμφωνα με το Δουβλίνο 2- αίτηση για να τους χορηγηθεί άσυλο στην Ελλάδα - η πρώτη αίτηση που γίνεται - τότε σύμφωνα με το Δουβλίνο 2 τους επιστρέφουν στη χώρα όπου έχουν υποβάλλει αίτηση για άσυλο. Αυτός είναι ο ρόλος του Frontex και τίποτε άλλο. Όπως είπε και ο συνάδελφός μου ο κ. Κουίκ, να είναι καλά τα παλικάρια στα νησιά και στα σύνορα των λιμεναρχείων. Να είναι καλά αυτά τα παλικάρια που δίνουν τη ζωή τους. 

Όμως, ο Frontex, χρηματοδοτεί και συντονίζει. Εδώ διαβάζω το εξής: Δημοσιονομικές επιπτώσεις. Η παρούσα πρόταση δεν συνεπάγεται ούτε οικονομική, ούτε διοικητική επιβάρυνση για την Ένωση. Ως εκ τούτου δεν έχει καμία επίπτωση στον προϋπολογισμό της Ένωσης. Άρα όλους αυτούς οι οποίοι θα συμμετέχουν με οποιοδήποτε ιδιότητα, με οποιοδήποτε τίτλο, ποιος τους πληρώνει; 

Επειδή είστε ικανός, εκμεταλλευτείτε αυτή την περίσταση να αντιδράσουμε και να την κάνουμε ρελάνς. Μπούμερανγκ να μη γίνει σε μας, να γίνει σε αυτούς, διότι είμαστε αδικημένοι. Ο ελληνικός λαός θα έχει πολύ δύσκολο μέλλον. Θα σας στείλω στο γραφείο σας την απάντηση του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης που λέει ότι αυτή τη στιγμή αδυνατούμε να σας απαντήσουμε τον αριθμό των διαβιούντων στη χώρα μας ξένων, αλλοδαπών -αποφεύγω να πω λαθρομεταναστών.»