Ερώτηση σχετικά με την πλημμύρα στο Καματερό και τους Αγίους Αναργύρους

Ερώτηση σχετικά με την πλημμύρα στο Καματερό και τους Αγίους Αναργύρους

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ 

Προς κκ Υπουργούς 
• Οικονομικών 
• Εσωτερικών 
• Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας 
• Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων 
• Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής 
• Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη 

ΘΕΜΑ: «Σχετικά με την πλημμύρα στον Δήμο Αγίων Αναργύρων – Καματερού» 

Σύμφωνα με επιστολή που έλαβα από την Δημοτική Αρχή του Δήμου Αγίων Αναργύρων –Καματερού, οι συνέπειες της νεροποντής, της 11ης Νοεμβρίου 2013, ήταν βαρύτατες και ολέθριες για την πόλη και τους κατοίκους της. Σπίτια, καταστήματα αλλά και κοινωφελείς υπηρεσίες του Δήμου πλημμύρισαν και οι ζημιές που προκλήθηκαν είναι τεράστιες και οικονομικά δυσβάσταχτες. 

Τα οδοστρώματα, σε πολλά σημεία, έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και τα πεζοδρόμια, από τα νερά, έχουν καταστεί άβατα για τους πολίτες. Τα προβλήματα επιδεινώθηκαν εξαιτίας φερτών υλικών (μπάζα, πέτρες, ξύλα κλπ), καθώς, στο πέρασμά τους, έκλεισαν δρόμους και κατέστρεψαν πολλά οχήματα. Οι κάτοικοι κάνουν λόγο για τεράστιες καταστροφές στις περιουσίες τους και απαιτούν την παρέμβαση του Κράτους, προκειμένου να επιτευχθεί η όσο το δυνατόν ταχύτερη αποκατάσταση των ζημιών. 

Η Δημοτική Αρχή, καταλογίζει τις ευθύνες κατ’ αποκλειστικότητα στα συναρμόδια υπουργεία, τα οποία, για ακόμη μία φορά, αδιαφόρησαν για τα ζητήματα, που πολλάκις έχουν τεθεί από τους αρμόδιους φορείς. Ο Δήμαρχος, ήδη από τα μέσα Ιουλίου, είχε αποστείλει επιστολή, στην οποία επεσήμαινε τα προβλήματα του Δήμου. Πιο συγκεκριμένα, υπογράμμισε πως είναι επιτακτική ανάγκη να υλοποιηθούν τα αντιπλημμυρικά έργα στο Ποικίλο Όρος, να διευθετηθεί, επιτέλους, το ζήτημα των παραπλεύρων ρεμάτων της Εσχατιάς και να ολοκληρωθούν τα έργα οδοποιίας, κατασκευής πεζοδρομίων και βελτίωσης των οδικών δικτύων, στον Δήμο. 

Για την επιστολή του συνεπούς και έντιμου αυτού Δημάρχου, αδιαφορήσατε πλήρως και τώρα είστε προ των ευθυνών σας. Επειδή, υποτίθεται πως ζούμε σε μία Ευρωπαϊκή και Αναπτυγμένη Χώρα και τέτοιου είδους φαινόμενα δεν επιτρέπονται αλλά ούτε και δικαιολογούνται, Επειδή, αδιαφορήσατε για τα προβλήματα της περιοχής, παρά τις προειδοποιήσεις της Δημοτικής Αρχής, Επειδή, αφού είχατε ενημερωθεί, είστε οι μοναδικοί υπαίτιοι της κατάστασης, Επειδή, τους βαρύτατα φορολογούμενους Έλληνες Πολίτες δεν πρέπει να τους μεταχειρίζεστε ως Πολίτες Β’ κατηγορίας, Επειδή, βάσει του άρθρου 2, παρ. 1, του Συντάγματος: «Ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας.», 

Ερωτάσθε: 

1)Πότε θα γίνει καταγραφή των ζημιών σε περιουσίες των κατοίκων, προκειμένου να αποζημιωθούν οι Πολίτες; Να κατατεθούν τα σχετικά αποδεικτικά έγγραφα. 

2)Πότε θα ολοκληρωθούν όλα τα απαιτούμενα έργα, προκειμένου να μην επαναληφθούν τέτοιου είδους καταστροφές στον Δήμο Αγίων Αναργύρων – Καματερού; Να κατατεθούν όλες οι μελέτες που έχουν γίνει για την ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών έργων στο Ποικίλο Όρος, για την διευθέτηση των παραπλεύρων ρεμάτων της Εσχατιάς, για τα δίκτυα ομβρίων στο Καματερό, για την περάτωση των έργων οδοποιίας, κατασκευής πεζοδρομίων και βελτίωσης των οδικών δικτύων της περιοχής. 

3)Προτίθεστε να εγκρίνετε έκτακτη χρηματοδότηση στον Δήμο, προκειμένου να αποκαταστήσει τις ζημιές που προκλήθηκαν από την νεροποντή στις κοινωφελείς υπηρεσίες του; Έχει γίνει μελέτη για το αν είναι δυνατόν η χρηματοδότηση να γίνει μέσω Κοινοτικών Κονδυλίων; Να κατατεθούν τα σχετικά αποδεικτικά έγγραφα. 

4)Ποιο υπολογίζετε να είναι το ποσό των αποζημιώσεων προς τους Πολίτες και μέσα σε πόσο χρονικό διάστημα θα πραγματοποιηθούν οι καταγραφές ζημιών και θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις; Να κατατεθούν τα σχετικά αποδεικτικά έγγραφα. 

Αθήνα, 20/11/2013 
Ο Ερωτών και Αιτών Βουλευτής