Ερώτηση σχετικά με τις εξαιρετικά επικίνδυνες συνθήκες εργασίας των Σωφρονιστικών Υπαλλήλων στο Γ.Κ.Κ. Κορυδαλλού

Ερώτηση σχετικά με τις εξαιρετικά επικίνδυνες συνθήκες εργασίας των Σωφρονιστικών Υπαλλήλων στο Γ.Κ.Κ. Κορυδαλλού

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ 
Προς κκ Υπουργούς 
• Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη 
• Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων 
ΘΕΜΑ: «Σχετικά με τις εξαιρετικά επικίνδυνες συνθήκες εργασίας των Σωφρονιστικών Υπαλλήλων στο Γ.Κ.Κ. Κορυδαλλού» 

Σύμφωνα με καταγγελίες των Σωφρονιστικών Υπαλλήλων του Γ.Κ.Κ. Κορυδαλλού, οι συνθήκες εργασίας τους στο εσωτερικό των φυλακών, είναι ιδιαζόντως επικίνδυνες. Όπως οι ίδιοι αναφέρουν, ενώ οι φυλακές Κορυδαλλού είναι οι πολυπληθέστερες και μεγαλύτερες φυλακές της Ελλάδος, το κλείσιμο και το άνοιγμα των κελιών γίνεται, ακόμα, με κλειδί (!), σε αντίθεση με όλες τις άλλες ευρωπαϊκές φυλακές όπου, χρόνια τώρα, έχει εγκατασταθεί αυτόματο σύστημα ανοίγματος και κλεισίματος των κελιών. Στις φυλακές Κορυδαλλού, διαμένουν, παρανόμως, περίπου 3.500 κρατούμενοι, σε 7 πτέρυγες (Α έως Ζ). 

Σε κάθε πτέρυγα, διαμένουν 450-500 κρατούμενοι, διαφορετικών φυλών, θρησκειών, νοοτροπιών και ποινών, με αποτέλεσμα να έρχονται, σχεδόν καθημερινά, σε ρήξη και να δημιουργούνται έντονες εντάσεις, σε βαθμό χειροδικίας, μεταξύ τους. Οι Σωφρονιστικοί τονίζουν πως η διαχείριση τους είναι πάρα πολύ δύσκολή και πως δεν περνάει μέρα χωρίς να δημιουργηθεί κάποιο επεισόδιο. Παράλληλα, όπως καταγγέλλουν οι Σωφρονιστικοί, δέχονται κα οι ίδιοι επιθέσεις από τους κρατουμένους. Πρόσφατα, όπως υπογράμμισαν, ένας κρατούμενος μαχαίρωσε έναν συνάδελφό τους, με αποτέλεσμα ο τελευταίος να μεταφερθεί αιμόφυρτος στο Νοσοκομείο. 

Εκτός από τις συχνές απόπειρες χειροδικίας εις βάρος των Σωφρονιστικών, οι κρατούμενοι δεν διστάζουν να τους υβρίζουν, να τους προσβάλλουν ακόμα και να τους πτύουν! Οι Σωφρονιστικοί είναι ανήμποροι στο να αντιδράσουν, καθώς, η αναλογία είναι 2ή 3 σωφρονιστικοί (ανάλογα με το πόσοι έχουν υπηρεσία στην βάρδια) με 450-500 κρατούμενους!!! 

Επειδή, η σωματική ακεραιότητα των Σωφρονιστικών Υπαλλήλων βρίσκεται σε τεράστιο κίνδυνο, 

Επειδή, αισθάνονται ευάλωτοι λόγω του μικρού αριθμού τους έναντι του πληθυσμού των κρατουμένων, 

Επειδή, πρέπει να εκσυγχρονιστεί, επιτέλους, ο θεσμός των φυλακών, 

Ερωτάσθε: 
1) Πότε προτίθεστε να αντικαταστήσετε τις παλαιές κλειδαριές με αυτόματες, προκειμένου να γίνεται ευκολότερα και, κυρίως, ακίνδυνα ο εγκλεισμός των κρατουμένων; Να κατατεθούν τα σχετικά αποδεικτικά έγγραφα. 
2) Μέχρι να προωθήσετε τον νέο σύγχρονο τρόπο κλειδώματος των κελιών, πως προτίθεστε να προφυλάξετε την σωματική ακεραιότητα των σωφρονιστικών υπαλλήλων; Προτίθεστε να προσλάβετε περαιτέρω προσωπικό, προκειμένου, κατά την διάρκεια της καταμέτρησης και του εγκλεισμού να καταστεί πιο εύκολα διαχειρίσιμη η κατάσταση; Να κατατεθούν τα σχετικά αποδεικτικά έγγραφα. 
3) Προτίθεστε να προωθήσετε την δημιουργία καινούργιων φυλακών, εντός της Αττικής, προκειμένου να αποσυμφορηθεί το Γ.Κ.Κ. Κορυδαλλού; Να κατατεθούν τα σχετικά αποδεικτικά έγγραφα. 
 Αθήνα, 2/12/2013 
Ο Ερωτών και Αιτών Βουλευτής 
Βασίλειος Καπερνάρος