Ερώτηση σχετικά με τις απάνθρωπες καταστάσεις που βιώνουν τα Άτομα με Αναπηρία και με Χρόνιες Παθήσεις

Ερώτηση σχετικά με τις απάνθρωπες καταστάσεις που βιώνουν τα Άτομα με Αναπηρία και με Χρόνιες Παθήσεις

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ 
Προς κκ Υπουργούς 
• Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας 
• Υγείας 
ΘΕΜΑ: «Σχετικά με τις απάνθρωπες καταστάσεις που βιώνουν τα Άτομα με Αναπηρία και με Χρόνιες Παθήσεις » 
Σύμφωνα με καταγγελίες ατόμων με αναπηρία και με χρόνιες παθήσεις αλλά και με καταγγελίες αρμόδιων ιατρών, οι λίστες αναμονής στις επιτροπές των ΚΕΠΑ είναι τεράστιες, καθώς τα άτομα με αναπηρία βρίσκονται σε αναμονή από έξι μήνες έως ενάμισι χρόνο. Υπολογίζεται πως με την έναρξη του νέου έτους, ήδη βρίσκονται σε αναμονή περίπου 50.000 άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, προκειμένου να εξεταστούν και να λάβουν το επίδομα τους, το οποίο για την συντριπτική πλειοψηφία των ως άνω ατόμων είναι το μοναδικό τους έσοδο. 
Λόγω των τεράστιων καθυστερήσεων, τα επιδόματα και οι συντάξεις έχουν κοπεί για χιλιάδες άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, τα οποία, πλέον, δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις. 
Περαιτέρω προβλήματα, δημιουργεί και το γεγονός ότι αυτήν την στιγμή απεργούν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα να ακυρώνονται ραντεβού, χωρίς να έχει γίνει σχετική πρόβλεψη για τον επαναπροσδιορισμό τους. Επιπρόσθετα, λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού στις επιτροπές, ακυρώνονται καθημερινά εκατοντάδες ραντεβού, παρά το γεγονός ότι τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, συνήθως μαζί με συγγενείς τους, αναμένουν στωικά την σειρά τους, η οποία, όμως, δεν έρχεται ποτέ. Σημειώνεται δε, ότι η παράταση του δικαιώματος συνταξιοδότησης, που έχει δώσει το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, θα διαρκέσει μέχρι τον Φεβρουάριο. 
Η ΕΣΑμεΑ όμως, γνωρίζοντας εκ των έσω πόσο αργά κυλούν οι διαδικασίες στις Επιτροπές, ζητά παράταση μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014 ή έστω μέχρι να ολοκληρωθούν τα ραντεβού στα ΚΕΠΑ. Επιπλέον, έχουν γίνει καταγγελίες σχετικά με την έλλειψη ιατρικών ειδικοτήτων στις επιτροπές. Οι αρμόδιοι της ΕΣΑμεΑ υπογραμμίζουν την έλλειψη ψυχιάτρων, γεγονός που προκαλεί κωλύματα στην εξέταση ατόμων με νευρολογικά προβλήματα και ψυχικές παθήσεις. 
Επειδή, τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις πρέπει να γίνονται αποδέκτες του σεβασμού μας και όχι της αδιαφορίας μας, 
Επειδή, λόγω οικονομικής δυσπραγίας αδυνατούν να αγοράσουν τα φάρμακά τους με αποτέλεσμα να χειροτερεύει η κατάσταση τους, 
Επειδή, πρέπει, επιτέλους, να οργανωθεί αυτό το Κράτος, 
Ερωτάσθε: 
1)Πόσα, ακριβώς, άτομα περιμένουν στην λίστα αναμονής για εξέταση από τις επιτροπές ΚΕΠΑ; Να κατατεθούν τα σχετικά αποδεικτικά έγγραφα. 
2)Πόσα, ακριβώς, άτομα έχουν περάσει από τις επιτροπές ΚΕΠΑ; Να κατατεθούν τα σχετικά αποδεικτικά έγγραφα. 
3)Ποιος ο ακριβής αριθμός ιατρών που εξυπηρετούν τα υπό εξέταση άτομα στα ΚΕΠΑ; Είναι επαρκής ο αριθμός τους; Ποιες οι ειδικότητες τους; Να κατατεθούν τα σχετικά αποδεικτικά έγγραφα. 
4)Πότε υπολογίζετε ότι θα αποπερατωθεί η διαδικασία εξέτασης από τα ΚΕΠΑ; 
5)Προτίθεστε να προσλάβετε περισσότερους ιατρούς και δη ψυχιάτρους, για ταχύτερη εξυπηρέτηση των Ελλήνων Πολιτών; 
6)Προτίθεστε να δώσετε παράταση του δικαιώματος συνταξιοδότησης επ’ αόριστον, μέχρι να ολοκληρωθούν οι εξετάσεις των ΚΕΠΑ; 
Αθήνα, 7/1/2013 
Ο Ερωτών και Αιτών Βουλευτής 
Βασίλειος Καπερνάρος