Πέντε απαντήσεις στη Realnews για την Αθήνα

Πέντε απαντήσεις στη Realnews για την Αθήνα

1. Η ασφάλεια είναι το μείζον θέμα που απασχολεί τους Αθηναίους. Η έξαρση της εγκληματικότητας, οι πιάτσες των ναρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας, τα προβλήματα στα Εξάρχεια. Υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε ως δήμαρχος για να εξαλείψετε το φόβο;

Δεν σας μιλώ μόνο ως υποψήφιος Δήμαρχος αλλά και ως Δημοτικός Σύμβουλος της Αθήνας. Το λέω αυτό γιατί η προσπάθειά μου να καταγγείλω, να αναδείξω και να προτείνω λύσεις στο θέμα της ασφάλειας έβρισκε πάντα άρνηση. Δεν υπάρχει βούληση για να αντιμετωπιστεί η εγκληματικότητα στην πρωτεύουσα. Έτσι, ο Δήμος, αντί να επιζητεί τη συνεργασία της αστυνομίας, έχει περιοριστεί να την καταγγέλλει. Σε αυτό το τεράστιο πρόβλημα, εμείς απαιτούμε την αλλαγή του πλαισίου αστυνόμευσης της Αθήνας. Αυτό που προτείνουμε είναι η δημιουργία ενός πολυδύναμου μητροπολιτικού αστυνομικού τμήματος στο οποίο θα συμμετέχει και η Δημοτική Αστυνομία. Ένα τμήμα που θα ασχολείται μόνο με τα θέματα της πρωτεύουσας. Είναι απαραίτητο να έχουμε εξειδικευμένες υπηρεσίες για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας, του εμπορίου ναρκωτικών, του παρεμπορίου-λαθρεμπορίου και της παράνομης στάθμευσης. Πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση που έχει στοιχειώσει την Αθήνα με κατασταλτικά μέτρα, να επαναφέρουμε τους κανόνες λειτουργίας της πόλης και παράλληλα να δημιουργήσουμε συνθήκες ώστε να μην επανέλθουμε στο χάλι αυτό.

2. Η υποβάθμιση πολλών περιοχών του κέντρου αποτελεί μεγάλο πρόβλημα. Πολλοί δημότες ζουν σε γειτονιές χωρίς πράσινο, γκρίζες και ανασφαλείς. Για πολλούς το προσφυγικό επιτείνει την υποβάθμιση των περιοχών τους. 
Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα, χωρίς ωστόσο να θιγούν τα δικαιώματα των προσφύγων;

Ενώ δείχνουμε μεγάλη σπουδή στα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών, δυστυχώς δεν κάνουμε το ίδιο για τα δικαιώματα των Ελλήνων κατοίκων αυτής της πόλης. Φτάσαμε στο σημείο να θεωρούνται οι Αθηναίοι φασίστες και ρατσιστές γιατί ζουν σε μία χώρα και ένα Δήμο που άναρχα και χωρίς σχέδιο αποφάσισε να «φιλοξενήσει» περισσότερους από αυτούς που μπορεί. Εμείς λοιπόν λέμε ότι δεν πάει παρακάτω. Άμεσος έλεγχος των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο κομμάτι αυτό. Καταγραφή σε απόλυτους αριθμούς των προσφύγων και των μεταναστών που ζουν στην Αθήνα. Καταγραφή και έλεγχος των σπιτιών που ενοικιάζονται στους ανθρώπους αυτούς για την τήρηση όλων των κανόνων υγιεινής ή του αριθμού ατόμων που μπορούν να ζουν σε ένα σπίτι. Είναι σημαντικό να έχει ευθύνη και ο ιδιοκτήτης του σπιτιού για την τήρηση των κανόνων και των νόμων. Και βέβαια έλεγχος και απαγόρευση δημιουργίας παράνομων τζαμιών και «ναών».


3. Το Airbnb έχει δημιουργήσει ευκαιρίες για εισόδημα σε πολλούς ιδιοκτήτες και έχει αναζωογονήσει την αγορά ακινήτων, την ίδια ώρα ωστόσο φέρνει απελπισία στους ενοικιαστές που αντιμετωπίζουν μαζικές εξώσεις και γενναία αύξηση των ενοικίων. Έχετε τη δυνατότητα να κάνετε κάτι, και τι μπορεί να γίνει;


Ένα νέο, επίσης μεγάλο, πρόβλημα της Αθήνας. Από τη μία πλευρά, η βραχυχρόνια μίσθωση δίνει δουλειά σε πολλούς αλλά προσφέρει και ένα εισόδημα σε ιδιοκτήτες που έχουν ανάγκη. Από την άλλη, λόγω του ότι η χώρα μας άργησε να «ξυπνήσει», όλο αυτό έγινε πονοκέφαλος για τους επαγγελματίες που χάνουν δουλειά αλλά και για τους μόνιμους κατοίκους των πολυκατοικιών. Ξεκινάμε μία σειρά επαφών με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για το θέμα. Μιλάμε με τους εκπροσώπους και από τις δύο πλευρές για να δώσουμε λύσεις. Αυτό που μπορώ να σας πω από τώρα, είναι ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να επιτρέψουμε την μαζική εμπορική εκμετάλλευση των ακινήτων κυρίως από κινεζικές ή άλλες εταιρείες που έχουν επιδοθεί σε έναν διαγωνισμό εξαγοράς ολόκληρων πολυκατοικιών με σκοπό την ενοικίαση μέσω Airbnb. Αυτό σταματά εδώ. Αυτή η διαδικασία δεν μπορεί να ονομαστεί επένδυση, είναι διωγμός των Αθηναίων από τις εστίες τους με αντάλλαγμα ένα ευτελές ποσό.


4. Κατά γενική ομολογία η πόλη δεν είναι καθαρή και είναι σκοτεινή. Ποια σχέδια έχετε για την αποκομιδή των σκουπιδιών. Και τι θα μπορούσατε να κάνετε, ώστε να βελτιωθεί η εικόνα της πόλης;

Η πόλη που έδωσε τα φώτα της στον παγκόσμιο πολιτισμό, ζει στο σκοτάδι και τη βρωμιά. Φως σε κάθε γωνιά της πόλης. Δεν έχουμε άλλο δρόμο από αυτόν. Είναι απαραίτητο να σχεδιάσουμε από την αρχή το φωτισμό της πρωτεύουσας με σύγχρονους τρόπους φωτισμού που είναι πιο αποτελεσματικοί αλλά και πιο οικονομικοί. Για την καθαριότητα αλλά και το πράσινο για το οποίο με ρωτήσατε πριν, σας απαντώ ότι πρώτος στόχος μας είναι ο εκσυγχρονισμός των εργαλείων που έχουν στη διάθεσή τους οι υπηρεσίες καθαριότητας. Η πρότασή μας προβλέπει και την αλλαγή του τρόπου αποκομιδής, με βάση υγιή ευρωπαϊκά πρότυπα. Οι πολίτες θα μπορούν να κατεβάζουν τα σκουπίδια τους μόνο συγκεκριμένες ώρες και ημέρες. Θα μπορούν να ειδοποιούν το Δήμο μέσω εφαρμογής όταν χρειάζεται να πετάξουν μεγάλο όγκο σκουπιδιών αλλά και να ειδοποιούν μέσω της ίδιας εφαρμογής όταν διαπιστώνουν σορούς που δεν έχουν μαζευτεί. Παρεμπιπτόντως, να σας πω ότι γενικά δημιουργούμε έναν Δήμο με αντανακλαστικά και ανταπόκριση μέσω τεχνολογικών εφαρμογών.


5. Σε αυτές τις εκλογές λόγω της απλής αναλογικής θα πρέπει να συνεργαστείτε με κάποιον ή με κάποιους από τους αντιπάλους σας στη διοίκηση του δήμου. Με ποιους θα μπορούσατε; Υπάρχουν κάποιοι που αποκλείετε; Και αν ναι, για ποιους λόγους;

Υπό κανονικές συνθήκες θα σας διόρθωνα και θα έλεγα ότι οι υποψήφιοι για την Αθήνα δεν μπορούν να είναι αντίπαλοι. Επειδή όμως αντίπαλός μου είναι ο κομματισμός, τα πολιτικά νταραβέρια και οι συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, θεωρώ αντιπάλους τους ανθυποψηφίους μου. Είμαστε μαζί με όσους είναι αποφασισμένοι να δώσουν μάχες για την Αθήνα ακόμη και κατά του κόμματός τους. Εμείς δεν έχουμε καμία εξάρτηση. Ούτε κομματική αλλά ούτε και επιχειρηματική. Όσοι κάνουν έμπρακτη δήλωση μετάνοιας και συστράτευσης για να βάλουμε σε τάξη αυτήν την πόλη, μπορούν να έρθουν δίπλα μας, μαζί μας.