Η πρόταση μας για την Ασφάλεια στην Αθήνα

Η πρόταση μας για την Ασφάλεια στην Αθήνα

Ποτέ δεν περίμενα ότι, ως Δημοτικός Σύμβουλος της Αθήνας, στην προσπάθειά μου να προτείνω συγκεκριμένες λύσεις για την αντιμετώπιση της ανομίας, θα έπαιρνα την απάντηση από την ψευτοπροοδευτική πτέρυγα του Συμβουλίου « Δεν είμαστε υπέρ των κατασταλτικών μέτρων». Το πρόβλημα δεν είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι υπέρ της καταστολής αλλά ότι είναι και κατά της πρόληψης. Αποδεικνύεται άλλωστε από τις ημέρες τους στον Δήμο. Είναι πολύ εύκολο να παρακολουθείς το χάλι της Αθήνας από τον καναπέ ή το γραφείο σου και να θέτεις «ιδεολογικά» ζητήματα. Το δύσκολο είναι να πετάξεις τη φανέλα του κόμματος, να αντιληφθείς ότι ο Αθηναίος δεν σε ψήφισε για να τον βάλεις στον δικό σου ιδεολογικό δρόμο αλλά να βρεις λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητά του.

Το θέμα της ασφάλειας στη πρωτεύουσα δεν μπορεί να αποτελεί διαγωνισμό ιδεοληψίας του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής. Θέλει συγκεκριμένες λύσεις με συγκεκριμένο σχέδιο. Αυτό το σχέδιο δεν μπορεί να μην περιλαμβάνει κατασταλτικά αλλά και προληπτικά μέτρα. Η ασφάλεια δεν είναι το ένα ή το άλλο, είναι και τα δύο. Όμως, κακά τα ψέματα. Για να καθαρίσουμε την πόλη και να προχωρήσουμε στην πρόληψη, πρέπει να πάρουμε μέτρα. Πρέπει να γυρίσουμε στο σημείο μηδέν και να ξεκινήσουμε από την αρχή.

Η πρότασή μας είναι συγκεκριμένη και ήδη έχουμε ξεκινήσει να τη συζητάμε με τους κατοίκους της Αθήνας. Με τους εργαζόμενους, τους γονείς, τους επαγγελματίες. Μιλάμε για την δημιουργία ενός Μητροπολιτικού Τμήματος της Αθήνας. Ένα τμήμα στο οποίο θα συμμετέχει η Ελληνική μαζί με την Δημοτική Αστυνομία. Που ως αντικείμενο ευθύνης έχει μόνο τα θέματα της Αθήνας ανά τομέα. Το εμπόριο ναρκωτικών, την παράνομη μετανάστευση, το παρεμπόριο-λαθρεμπόριο, την παράνομη στάθμευση στα όρια του Δήμου. Με προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας που θα απασχολείται αποκλειστικά στο τμήμα αυτό και με προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας που θα ενημερωθεί και θα εκπαιδευτεί. Με σύγχρονο εξοπλισμό οχημάτων που θα κάνουν αισθητή τη παρουσία τους 24 ώρες το 24ωρο σε κάθε γειτονιά της Αθήνας. Με ανθρώπους που δεν θα βρίσκονται στα γραφεία των διοικητικών υπηρεσιών αλλά στους δρόμους, όλη την ημέρα και όλη τη νύχτα.

Στο ερώτημα «που θα βρεθούν τα λεφτά για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου», υπάρχει απάντηση και το αναλύω όσο πιο απλουστευμένα γίνεται. Ο Δήμος της Αθήνας έχει δικά του κτίρια, και μάλιστα εξαιρετικής αρχιτεκτονικής που είναι εγκαταλειμμένα. Το κόστος αντικατάστασης και προμήθειας νέων οχημάτων και εξοπλισμού, καλύπτεται από τον ιδιωτικό τομέα που μέχρι σήμερα έχει αποδείξει ότι μπορεί και συνεισφέρει σε τέτοιες περιπτώσεις. Το μόνο που μένει, είναι η πρόσληψη αστυνομικών από την Ελληνική Αστυνομία. Αυτό, πρέπει να το απαιτήσουμε και να το διεκδικήσουμε όλοι μαζί από το Κεντρικό Κράτος. Το σχέδιό μας προβλέπει την παρουσία δύο περιπολικών σε κάθε Δημοτικό Διαμέρισμα, δηλαδή 14 περιπολικά με πλήρωμα 28 αστυνομικών και από την Ελληνική και από τη Δημοτική Αστυνομία. Να σημειώσω ότι ο αριθμός είναι αστείος, αν σκεφτεί κανείς τη δύναμη των αστυνομικών που διατίθεται σε «στόχους», πολιτικούς, δημοσιογράφους, επιχειρηματίες της Αθήνας.

Είναι απαράδεκτο η πρωτεύουσα της χώρας να μη διαθέτει Μητροπολιτικό Τμήμα. Ένα κέντρο από το οποίο θα συντονίζεται η ασφάλεια στην πόλη. 
Το έχουμε ανάγκη.