Ερώτηση σχετικά με την καθυστέρηση ανακήρυξης Ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης

Ερώτηση σχετικά με την καθυστέρηση ανακήρυξης Ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς κκ Υπουργούς: Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Εσωτερικών
Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
Εθνικής Άμυνας 

ΘΕΜΑ: «Καθυστέρηση ανακήρυξης Ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης» 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του έγκριτου δημοσιογράφου, Σταύρου Λυγερού, στην εφημερίδα «Καθημερινή»(14-10-2012), ο τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά την επίσκεψη του, στις 7-10-2012 υποστήριξε πως δεν μπορεί να γίνει ανακήρυξη ΑΟΖ αν προηγουμένως δεν καθοριστεί το εύρος της υφαλοκρηπίδας και των χωρικών υδάτων. Κατ’ αυτόν τον τρόπο «εκβίασε» έμμεσα την ελληνική κυβέρνηση λέγοντας τα εξής: «Δεν μπορεί κανείς να αναμένει ότι η Τουρκία δεν θα έχει δυνατότητα για έρευνες».

Επιπροσθέτως, ο Έλληνας Υπουργός εξωτερικών φέρεται να είπε στον Τούρκο ομόλογο του ότι η Ελλάδα προς το παρόν δεν θα ανακηρύξει ΑΟΖ. Αυτό αποτελεί ακόμα ένα αδιαμφισβήτητο δείγμα του ραγιαδισμού και του φοβικού συνδρόμου της κυβέρνησης. Επίσης, ο πρωθυπουργός σε ομιλία του στις 24-7-2012 ανέφερε χαρακτηριστικά: «Θα προχωρήσουμε και στην ανακήρυξη της ΑΟΖ. Θα το κάνουμε κι αυτό προσεχτικά αλλά και αποφασιστικά. Θα το προχωρήσουμε συναινετικά. Η ανακήρυξη αυτής της ζώνης θα αποτελέσει ένα μεγάλο βήμα για την αξιοποίηση των ενεργειακών φυσικών πόρων, που βρίσκονται στον υποθαλάσσιο χώρο μας. Για την γεωπολιτική μας αναβάθμιση συνολικά αλλά και για να αλλάξει ο τρόπος που πολλοί μας βλέπουν. Πράγμα που γενικώς θα ενισχύσει την θέση μας. Δεν μπορεί η μικρή Κύπρος να το τόλμησε, να το πέτυχε, να επωφελείται και εμείς ακόμα να το παραπέμπουμε στις εθνικές καλένδες.» 

Τέλος, σε συζήτηση επίκαιρης επερώτησης, ο Υφυπουργός εξωτερικών, Κωνσταντίνος Τσιάρας, είπε χαρακτηριστικά πως «Η Ελλάδα δεν απεμπολεί οποιοδήποτε κυριαρχικό της δικαίωμα και φυσικά η ανακήρυξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης δεν μπορεί να αποτελέσει εξαίρεση. Στο πλαίσιο αυτό, η θέσπιση ΑΟΖ στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα, το οποίο η χώρα μας είναι αποφασισμένη να ασκήσει μετά από καλή προετοιμασία στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής της». Επειδή, η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια αποτελεί αναφαίρετο νόμιμο δικαίωμα, το οποίο ασκείται μονομερώς με βάση την «Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας και Συμφωνία που αφορά την εφαρμογή του μέρους ΧΙ της Σύμβασης». Επειδή, η Τουρκία επιχειρεί να δημιουργήσει με αυθαίρετες μονομερείς ενέργειες τετελεσμένα, προσπαθώντας να αποτρέψει την Ελλάδα από την άσκηση αυτού του νόμιμου δικαιώματός της, με την συνεχή αεροναυτική παρουσία της στην γραμμή Ρόδου-Κρήτης και Κύπρου. Επειδή, ξεκάθαρος στόχος της Άγκυρας είναι η μοιρασιά και συνεκμετάλλευση του ελληνικού πλούτου. 

Ερωτάσθε
· Αληθεύει ότι ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε τον Τούρκο ομόλογο του ότι η Ελλάδα δεν θα ανακηρύξει ΑΟΖ ; 
· Ποιος ο ακριβής χρονικός ορίζοντας ανακήρυξης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης από την κυβέρνηση στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής της χώρας, όπως είπε άλλωστε και ο Υφυπουργός Εξωτερικών; (Προτίθεστε να το πράξετε αυτό εντός των επόμενων εβδομάδων, μηνών ή ετών;) 
· Ποιες οι έως τώρα κινήσεις της κυβέρνησης για να διασφαλιστούν τα σύνορα της χώρας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο προκειμένου να σταματήσουν οι έκνομες και προκλητικές αεροναυτικές παραβιάσεις των ελληνικών συνόρων από την Τουρκία; (δεδομένου μάλιστα και του γεγονότος ότι η Ελλάδα στις υποχρεώσεις της απέναντι στο ΝΑΤΟ, τον ΟΗΕ και την ΕΕ είναι καθόλα συνεπής) 


22-10-2012 
 
Ο Ερωτών Βουλευτής 
 Βασίλειος Καπερνάρος